Despre

Proiect

În perioada 19 – 27 octombrie 2021, trei muzicieni de top ai scenei muzicale internaționale – soprana Rodica Vica (România/Austria), violonista Clara Cernat (România/Franța) și pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța) – se reunesc în cadrul seriei de concerte-conversații „Romanian Music Journey”. Turneul  va avea loc în 5 orașe europene: Montauban (Franța), Viena (Austria), Iași, București și Cluj-Napoca (România).

Proiectul aduce un concept inovativ: concertul-conversație, astfel încât cei 3 muzicieni să se poată adresa atât publicului internațional larg, cât și publicului tânăr; publicului cu educație muzicală, cât și celui care abia descoperă gustul muzicii clasice, spre a-i familiariza cu compozițiile prezentate în program. Astfel, publicul din cele 5 orașe ale turneului vor fi „părtașii unei conversații” cu tema „De ce europenii iubesc muzica românească” introducându-l, astfel, în lumea muzicii românești, facilitând – pentru unii pentru prima dată – „întâlnirea” cu  o parte dintre cei mai importanți compozitori români și legăturile lor cu lumea muzicală europeană, această incursiune setând noi criterii și reguli de conduită ale publicului meloman în fața actului artistic.

Romanian Music Journey” își propune să promoveze muzica cultă românească în rândul publicului tânăr, atât prin selectarea unor spații dedicate acestuia (Conservatorul de Muzică – Montauban) sau a unor parteneri strategici (Universitatea Națională de Arte George Enescu – Iași) cât și prin discuțiile libere, purtate la finalul concertelor.

Programul turneului „Romanian Music Journey” propune o retrospectivă a muzicii clasice românești pentru voce, vioară și pian, încercând să marcheze, în 2021, omagierea unora dintre cei mai importanți compozitori români: George Enescu (140 de ani de la naștere), Eduard Caudella (180 de ani de la naștere), Mihail Jora (130 de ani de la naștere și 50 de ani de la moarte), Gherase Dendrino (120 de ani de la naștere) etc. De asemenea, programul turneului evidențiază, prin intermediul muzicii, parcursul vieții românești de la naștere și până la moarte, un parcurs identitar ce pornește de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile distincte ale lui George Enescu și măiestria inegalabilă a cântecelor Mariei Tănase și ajungând până la muzica adusă în actualitate de către renumitul compozitor și pianist francez Thierry Huillet, care – îndrăgostit de muzica românească – a compus, împreună cu violonista Clara Cernat, mai multe Rapsodii pentru vioară și pian pe teme românești.

Programul muzical

1. Copilărie

Nicolae Lungu – Cântec de leagăn
Maria Tănase – Cântec de leagăn
Paul Constantinescu – Cântec de leagăn
Mihail Jora (130/50) – Înnoptare
George Stephănescu – Cântecul fluierașului
Thierry Huillet – „Valahia Rhapsody” pentru vioară și pian

2. Iubire

Eduard Caudella (180) – Ochii albaștri-s drăgălași
Tiberiu Brediceanu – Bade pentru ochii tăi
George Enescu (140) – Schlaflos
George Enescu – Air dans le genre roumain Allegro giocoso pentru vioară solo
Thierry Huillet – „Voyage Rhapsody” pentru vioară și pian

3. Rămas bun

Maria Tănase – Cine iubește și lasă
George Enescu (140) – Du conflit en douleur
Nicolae Bretan (versuri: Mihai Eminescu) – Și-acele dulci păreri de rău
Nicolae Bretan (versuri: Mihai Eminescu) – Stelele-n cer
Gherase Dendrino (120) – Tu din „Lăsați-mă să cânt”

Artiști

Rodica VICA, soprană

Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzicabarocă „La Stravaganza” Cluj-Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ș.a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului „Strigoii” de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók de la Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone la deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente și viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi la Opera Națională din București, un turneu internațional inovator având-o ca solistă și intitulat JAZZT Vivaldi care comemorează 280 de ani de la dispariția lui Antonio Vivaldi și participarea deosebită la Festivalul Internațional „George Enescu” cu premiera românească a oratoriului „Strigoii” de George Enescu. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului „Strigoii” de George Enescu (The Ghosts) și al doilea, „Stars in the Sky” lansat la sfârșitul anului 2018 la Musikverein Vienna – un proiect multicultural și unic care cuprinde o colecție de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra țiteristă, Barbara Laister-Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018.

www.rodicavica.com

Clara CERNAT, violonistă

Recunoscută drept ambasadoare a culturii române peste hotare, Clara Cernat s-a afirmat foarte tânără pe plan internațional, imediat după absolvirea Universității de Muzică din București, la clasa reputatului Maestru Stefan Gheorghiu, a fost selectată printre cele «8 Mari Talente ale Europei», ceea ce i-a permis să-și desăvârșească arta interpretativă cu renumitul violonist Tibor Varga. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditorim-ul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris etc. Este des invitată la importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional George Enescu, Croisements (China), Suona Francese (Italia), Sylvanes (Franta), Kings Place Festival (Londra), etc. A înregistrat numeroase discuri cu muzică de Enescu, Bloch, Turina, Porumbescu, Gershwin etc. acestea fiind primite cu entuziast atât de publicul larg, cât și de critica de specialitate. Înregistrările sale video i-au adus milioane de fani în lumea întreagă.

www.pianoviolon.com

Thierry HUILLET, pianist și compozitor

Muzician cu multiple fațete, care a atins excelența în domeniile creației și interpretării muzicale. Important compozitor francez, cu peste 100 de opusuri, lucrările sale se bucură de mare succes, un exemplu fiind «Micul Prinț» pentru orchestră simfonică a fost interpretat de peste 20 de ori de către Orchestre National du Capitole de Toulouse (Franța 2019 și 2020), Orchestre du Pays de Béarn (Franța 2019), Orchestre National de Lille (Franța 2021), Orchestra Națională a Patagoniei (Argentina 2019), Orchestra de Cameră din Chișinău (Republica Moldova 2019). Ca pianist, a câștigat Marele Premiu al celebrului «Cleveland International Piano Competition USA», unul dintre concursurile de «Mare Şlem» ale pianului, dacă l-am compara cu lumea tenisului. Este de asemenea laureat al Concursurilor Internaționale de pian Busoni (Italia) și Tokyo (Japonia). Thierry Huillet a absolvit Conservatorul National Superior din Paris, unde a obținut cele mai înalte distincții la pian și alte discipline muzicale. A cântat pe marile scene ale lumii, în recital și solist cu orchestra, alături de Orchestra de la RAI (Italia), Cleveland Orchestra (SUA), Orchestre de Paris, Koreean Chamber Orchestra etc. Formează împreuna cu soția sa Clara Cernat, un Duo reputat care a concertat pretutindeni, de la Paris la Lima, trecând prin Londra, Madrid, Santiago de Chile, Tokyo și alte mari metropole ale muzicii.

musique21.com